00385 / 1 / 6234 053 g-m-pharma@g-m-pharma.hr

Dijete sa sondom na kućnoj njezi

menu-cesto-postavljena-pitanjaKada se nađete situaciji da morate uzeti u obzir mogućnost hranjenja djeteta pomoću sonde, vjerojatno imate puno pitanja i nepoznanica. Ovdje možete naći informacije o hranjenju putem sonde.

 

1. Zašto je mom djetetu potrebno hranjenje putem sonde?

Problemi hranjenja mogu nastati iz više razloga, kao što su npr. refluks, poteškoće s gutanjem, žvakanjem.Ovi i ovome slični problemi dovode do toga da Vaše dijete ne može unijeti dovoljnu količinu nutrijenata koja mu je potrebna za normalan rast i razvoj.

Hranjenje putem sonde može biti dobar odabir kako biste zadovoljili djetetove nutritivne potrebe i osigurali mu zdravu i uravnoteženu prehranu.

 

2. Što je hranjenje putem sonde?

Hranjenje putem sonde je u suštini vrlo slično normalnom hranjenju. Hrana se probavlja normalno, no jedina je razlika što se unosi u ovom slučaju kroz sondu, a ne kroz usta. Zbog poteškoća s hranjenjem, sonda može postati drugi način hranjenja koji je prilagođen Vašem djetetu.

 

3. Što stavljam u sondu?

Vi i liječnik Vašeg djeteta ćete zajedno odlučiti koja hrana je najbolja za hranjenje Vašeg djeteta putem sonde.

Dostupna Vam je već pripremljena kompletna prehrana za hranjenje djeteta putem sonde. Ovakva vrsta prehrane najčešće je najbolji izbor za Vaše dijete, jer sadrži sve potrebne nutrijente u određenim količinama (proteine, masti i ugljikohidrate) kao i vitamine i minerale koji su potrebni Vašem djetetu za rast i razvoj te lako prolazi kroz sondu ne uzrokujući njeno začepljenje.

Kuhana pa potom izmiksana hrana zapravo nije dobar izbor za prehranu Vašeg djeteta, jer ne sadrži dovoljnu količinu nutrijenata koja je potrebna Vašem djetetu za rast i razvoj. Vrlo je teško pripremiti izbalansiranu kašicu da zadovolji energetske i nutritivne potrebe djeteta te da pri tome ne dovodi do začepljenja sonde.

 

4. Mogu li uz postavljenu sondu dijete ipak hraniti na usta?

Pri hranjenju djeteta mnogi roditelji kombiniraju male količine normalne hrane s enteralnom prehranom za sondu. Ovo omogućuje djetetu da i dalje razvija mišiće u ustima pri žvakanju hrane. No, o ovome se, naravno, posavjetujte s liječnikom.

 

5. Jeste li znali?

Lijekove možete dati djetetu kroz sondu. To također ima svoje prednosti, jer nema poteškoća u smislu gutanja ili averzije prema okusu. Potrebno je konzultirati se s njegovim liječnikom da provjeri je li je njegova sonda prikladna za određene lijekove.

Unos tekućine kod Vašeg djeteta uz pomoć sonde može biti kontroliran. Kroz sondu djetetu možete dati tekućinu, vodu ili čaj kako ne bi došlo do dehidracije.

 

6. Kako će to utjecati na obiteljski život?

“Možemo li ići u park?”, “Možemo li ići na ručak u restoran?” “Možemo li ići na ljetovanja / zimovanja?” “Možemo li u bazen na plivanje?”

Odgovor na sva ova pitanja je “Da, to je moguće!” Društveni život u Vašoj obitelji, nakon stavljanja sonde njenom članu, ne treba biti zanemaren. Postavljena sonda kod jednog člana obitelji na mnoge načine poboljšava obiteljske odnose. Za sve aktivnosti na otvorenome potrebno je posavjetovati se s liječnikom.

 

7. Tko Vam može pomoći?

Kada se odlučite za hranjenje pomoću sonde, morate razgovarati s liječnikom specijalistom pedijatrije, odnosno djetetovim liječnikom kako biste se odlučili za najprimjereniju metodu hranjenja.

  • Fizioterapeuti su stručnjaci koji se usredotočuju na cjelokupni pokret tijela Vašeg djeteta, od kontrole usta pa do kretnje cijelog tijela.
  • Dijetetičar je specijalist za prehranu koji će Vam pomoći napraviti plan prehrane koji je najbolji za Vaše dijete.
  • Gastroenterolog je specijalist koji će Vas upozoriti na poteškoće u hranjenju i kako ih najbolje izliječiti.
  • Ljekarnik je medicinski stručnjak koji će Vam dati sve potrebne lijekove i hranu koja je propisana Vašem djetetu te Vas uputiti kako ih primjenjivati.
  • Kirurg je specijalist koji će postaviti sondu Vašem djetetu.
  • Kućna njega je tim medicinskih sestara koji će Vam dolaziti u kućne posjete kako bi pomogao Vama i Vašem djetetu.