00385 / 1 / 6234 053 g-m-pharma@g-m-pharma.hr

Pacijenti na kućnoj njezi koji se hrane pomoću sonde

menu-cesto-postavljena-pitanjaPonekad odluka o početku hranjenja putem sonde može biti donesena naglo, tako da je razumljivo da ćete se brinuti kakav će to imati utjecaj na kvalitetu Vašeg života. U ovoj rubrici dat ćemo Vam potporu, savjete i smjernice za ovaj važan trenutak promjene.

 

1. Zašto mi je potrebno hranjenje putem sonde?

Razlog zbog kojeg Vam je preporučeno hranjenje putem sonde je taj što prehranom ne unosite potrebnu količinu nutrijenata u svoj organizam.

Unos nutrijenata iz enteralne prehrane pomoću sonde osnažit će Vaš organizam te ćete se brže oporaviti. Ovakvim načinom hranjenja možete poboljšati kvalitetu Vašeg života.

 

2. Što je hranjenje pomoću sonde?

Hranjenje putem sonde je tzv. tekući oblik prehrane. Klinička enteralna prehrana namijenjena hranjenju putem sonde sadrži hranjive tvari slične hranjivim tvarima u normalnoj prehrani, također sadrži ugljikohidrate, bjelančevine, masti, vitamine i minerale. Vaš liječnik ili dijetetičar će odrediti koja je hrana najbolja za konzumaciju u određenoj situaciji.

 

3. Kako se unosi enteralna klinička prehrana za pacijente sa sondom?

Takva prehrana unosi se kroz fleksibilnu sondu koja se kroz nos umeće u želudac ili crijevo. Još jedan način je da se stavi direktno u želudac (PEG) ili crijevo (PEJ). Nazogastrične sonde stavljaju se bolesnicima za kratki period takvoga hranjenja. Za duži period hranjenja kod takvih bolesnika preporučuje se stavljanje sonde (PEG) direktno u želudac ili u crijevo (PEJ).

Pacijenti smatraju korištenje PEG-a vrlo jednostavnim i udobnim načinom hranjenja putem sonde. Vaš liječnik može Vas savjetovati koja sonda je najbolje rješenje za Vas.

 

4. Kako se nositi s hranjenjem putem sonde?

U početku se hranjenje putem sonde može činiti dosta obeshrabljujućom metodom ali dobro utječe na Vaše zdravlje. Također može ukloniti frustraciju koja nastaje zbog nemogućnosti oralnog hranjenja i vođenja brige o zadovoljavanju vlastitih nutritivnih potreba.

Hranjenje putem sonde ne znači da ne možete hranu uzimati oralno. Ponekad je uz prehranu na sondu moguće unositi hranu i oralnim putem. O načinu prehrane posavjetujte se sa svojim liječnikom.