Disfagija se odnosi na bilo koji poremećaj gutanja koji onemogućava slobodan prolaz hrane ili tekućine od usta do želuca. Čest je slučaj kod mnogih bolesnika i može dovesti do aspiracije, malnutricije i dehidracije.
Kako se događa?
Usta i jezik imaju ključnu ulogu u procesu gutanja. Ako mišići u jeziku ili ustima oslabe ili postanu nekoordinirani, postoji mogućnost da progutana hrana ili tekućina dospije u pluća umjesto u želudac. To može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.
Liječenje disfagije
Liječenje disfagije odnosi se na modifikaciju prehrane i terapiju lijekovima[1].
Modifikacije u prehrani najčešća su korištena metoda u liječenju disfagije i uglavnom se zasnivaju na mijenjanju viskoznosti hrane i tekućina što omogućuje:
- brži protok hrane kroz ždrijelo
- pomoć pacijentu prilikom gutanja
- smanjivanje rizika od aspiracije
- optimalnu prehranu i hidraciju
Važnost konzistencije
Za bolesnike s poteškoćama gutanja važno je da hrana i tekućine zadrže čvrsti oblik i u ustima.
Standardni pripravci za zgušnjavanje osjetljivi su na enzim amilazu koji je prisutan u slini. Enzim amilaza cijepa ugljikohidrate što otapa tekućine i pacijent ne dobiva potrebnu viskoznost unesene hrane[2,3].
Reference:
[1] Groher ME, Bukatman R. The prevalence of swallowing disorders in two teaching hospitals. Dysphagia 1986 1. 3-6.
[2] Shama F and Sherman P (1973). Identification of stimuli controlling the sensory evaluation of viscosity II oral methods. J Text Stud. 1973; 4(1): 111-118.
[3] Kuhlemeier KV, Palmer JB, and Rosenberg D. Effect of liquid bolus consistency and delivery method on aspiration and pharyngeal retention in dysphagia patients. Dysphagia. 2001; 16: 119-122.
[4] Oudhuis A., Vallons K., Sliwinski E. Effect of human saliva on the consistency of thickened foods for patients with dysphagia. Abstract First Annual ESSD Meeting Sep 2011 Leiden, Netherlands.