00385 / 1 / 6234 053 g-m-pharma@g-m-pharma.hr

Disfagija

menu-prehrana-i-bolestiDisfagija se odnosi na bilo koji poremećaj gutanja koji onemogućava slobodan prolaz hrane ili tekućine od usta do želuca. Čest je slučaj kod mnogih bolesnika i može dovesti do aspiracije, malnutricije i dehidracije.

 

Kako se događa?

Usta i jezik imaju ključnu ulogu u procesu gutanja. Ako mišići u jeziku ili ustima oslabe ili postanu nekoordinirani, postoji mogućnost da progutana hrana ili tekućina dospije u pluća umjesto u želudac. To može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

 

Liječenje disfagije

 

Liječenje disfagije odnosi se na modifikaciju prehrane i terapiju lijekovima[1].

 

Modifikacije u prehrani najčešća su korištena metoda u liječenju disfagije i uglavnom se zasnivaju na mijenjanju viskoznosti hrane i tekućina što omogućuje:

  • brži protok hrane kroz ždrijelo
  • pomoć pacijentu prilikom gutanja
  • smanjivanje rizika od aspiracije
  • optimalnu prehranu i hidraciju

 

Važnost konzistencije

Za bolesnike s poteškoćama gutanja važno je da hrana i tekućine zadrže čvrsti oblik i u ustima.

Standardni pripravci za zgušnjavanje osjetljivi su na enzim amilazu koji je prisutan u slini. Enzim amilaza cijepa ugljikohidrate što otapa tekućine i pacijent ne dobiva potrebnu viskoznost unesene hrane[2,3].

 

Reference:
[1] Groher ME, Bukatman R. The prevalence of swallowing disorders in two teaching hospitals. Dysphagia 1986 1. 3-6.
[2] Shama F and Sherman P (1973). Identification of stimuli controlling the sensory evaluation of viscosity II oral methods. J Text Stud. 1973; 4(1): 111-118.
[3] Kuhlemeier KV, Palmer JB, and Rosenberg D. Effect of liquid bolus consistency and delivery method on aspiration and pharyngeal retention in dysphagia patients. Dysphagia. 2001; 16: 119-122.
[4] Oudhuis A., Vallons K., Sliwinski E. Effect of human saliva on the consistency of thickened foods for patients with dysphagia. Abstract First Annual ESSD Meeting Sep 2011 Leiden, Netherlands.