Pothranjenost uzrokovana bolestima rastući je problem današnjeg društva. Njegova rasprostranjenost iznosi 25-30% u bolnicama i domovima za stare i nemoćne[5].
Visoka rasprostranjenost
Pothranjenost uzrokovana bolestima rastući je problem današnjeg društva. Studije pokazuju sljedeće podatke:
- u bolnicama[4,5,6,7]: 1 od 4 pacijenta
- u domovima[4,5,8,9,10]: 1 od 3 pacijenta
- starije osobe koje žive samostalno[11]: 1 od 3 osobe
Uzroci
Pothranjenost uzrokovana bolestima može biti rezultat više faktora što dovodi do nedovoljnog unosa hrane. Uzroci nedovoljnog unosa hrane mogu biti: vlastito zanemarivanje, problemi s kupnjom ili kuhanjem, smanjeni apetit te problemi s unosom hrane.
Kliničke posljedice
Pothranjenost ima ozbiljne kliničke posljedice, povećanu smrtnost, dulji oporavak i ležanje u bolnici. Pothranjeni bolesnici također mogu biti manje samostalni što često rezultira odlascima u staračke domove, čestim konzultacijama s liječnicima opće prakse i hospitalizacijom u bolnice[3,12].
Ekonomske posljedice
Pothranjenost uzrokovana bolestima također je povezana s troškovima liječenja. Troškovi bolnice dvostruko su veći kod bolesnika koji su pothranjeni. Ukupni trošak za zdravstvenu skrb pacijenata koji su pothranjeni procjenjuje se na milijardu eura godišnje[14]. Takav trošak može se smanjiti pravovremenim uvođenjem nutritivne terapije.
Procjena uhranjenosti, postavljanje dijagnoze i liječenje
Rana dijagnoza i liječenje malnutricije preporučuje se, posebice, kod starije populacije i ljudi s visokim rizikom od nastanka pothranjenosti. Mogu se koristiti različiti alati, zasebno ili kombinirano. Na primjer, Comprehensive Geriatric Assessmant (CGA) pruža uvid u složene faktore koji dovode do malnutricije dok MUST i MNA testovi procjene ukazuju na prisutnost malnutricije i njezine uzroke[15,16].
Liječenje malnutricije uvijek ima dva pristupa:
- liječenje složenih uzroka (depresija, zanemarivanje samog sebe)
- poboljšanje nutritivnog statusa.
Nutritivna potpora mora biti uključena u liječenje bolesti, a studije pokazuju da manje od 50% pothranjenih bolesnika prima dodatak prehrani[15,16].
Za svakog bolesnika nutritivnu potporu kod malnutricije moraju definirati medicinski stručnjaci kao prilagođenu prehranu i/ili prehranu u obliku oralnih suplemenata (ONS), hranjenje putem sonde ili parenteralne prehrane. Dokazano je da su oralni suplementi najučinkovitiji za povećanje unosa energije i proteina, kako bi se dobio pozitivan ishod liječenja i skratio boravak u bolnici[17].
Reference:
[3] Stratton R, Green C, Elia M. Disease-related malnutrition: an evidence based approach to treatment. Wallingford: CABI Publishing; 2003.
[4] Meijers JM, Schols JM, van Bokhorst-de van der Schueren MA, Dassen T, Janssen MA, Halfens RJ. Malnutrition prevalence in The Netherlands: results of the annual Dutch national prevalence measurement of care problems. Br J Nutr 2009; 101(3):417-423.
[5] Russell C, Elia M. Nutrition screening survey and audit of adults on admission to hospitals, care homes and mental health units. 2008. Redditch, BAPEN.
[6] Imoberdorf R, Meier R, Krebs P, Hangartner PJ, Hess B, Staubli M et al. Prevalence of undernutrition on admission to Swiss hospitals. Clin Nutr 2010; 29(1):38-41.
[7] Kruizenga HM, Wierdsma NJ, van Bokhorst MA, de vdS, Hollander HJ, Jonkers-Schuitema CF et al. Screening of nutritional status in The Netherlands. Clin Nutr 2003; 22(2):147-152
[8] Suominen MH, Sandelin E, Soini H, Pitkala KH. How well do nurses recognize malnutrition in elderly patients Eur J Clin Nutr 2009; 63(2):292-296.
[9] Lelovics Z, Bozo RK, Lampek K, Figler M. Results of nutritional screening in institutionalized elderly in Hungary. Arch Gerontol Geriatr 2009; 49(1):190-196.
[10] Parsons EL, Stratton RJ, Elia M. An audit of the use of oral nutritional supplements in care homes in Hampshire. Proc Nutr Soc 2010; 69:E197.
[11] Kaiser MJ, Bauer JM, Ramsch C, Uter W, Guigoz Y, Cederholm T et al. Frequency of malnutrition in older adults: a multinational perspective using the mini nutritional assessment. J Am Geriatr Soc 2010; 58(9):1734-1738.
[12] Norman K, Pichard C, Lochs H, Pirlich M. Prognostic impact of disease related malnutrition. Clin Nutr 2008; 27(1):5-15.
[13] Amaral TF., Matos LC., Tavares MM., Subtil A., Martins R., Nazaré M., Sousa Pereira N. The economic impact of disease-related malnutrition at hospital admission. Clin Nutr 2007; 6:778-84.
[14] Elia M, Stratton R, Russell C, Green C, Pang F. (2005) The cost of disease related malnutrition in the UK and economic considerations for the use of oral nutritional supplements (ONS) in adults. BAPEN.
[15] Kondrup J., Allison S.P., Elia M. , Vellas B., Plauth B. ESPEN Guidelines for Nutrition Screening 2002. Clin Nutr 2003; 22(4): 415-421
[16] Van Asselt D.Z.B., Van Bokhorst-de van de Schueren M.A.E., Olde Rikkert M.G.M. Leidraad ondervoeding bij de geriatrische patiënt. 2010
[17] Loch H. et al. Introductory to the ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Terminology, Definitions and General Topics. Clin Nutr 2006; 25:180-186.