00385 / 1 / 6234 053 g-m-pharma@g-m-pharma.hr

Prehrana kod karcinoma

menu-prehrana-i-bolestiPacijenti oboljeli od karcinoma imaju posebne nutritivne potrebe te kod njih dolazi do promjena u metabolizmu. Takve promjene mogu biti rezultat odgovora organizma na stanice karcinoma, nuspojave terapije, lijekova ili kombinacija ovih situacija.

 

Nuspojave, kao što su mučnina, povraćanje i promjena u percipiranju okusa mogu dovesti do smanjenja apetita, poteškoća u konzumiranju hrane ili čak i nemogućnosti konzumiranja hrane. Također se može dogoditi da je sam karcinom uzrok smanjenog unosa hrane. Tjeskoba i stres također mogu biti uzrok smanjenom apetitu..

 

Gubitak težine

Kao rezultat svih prethodno navedenih faktora, veliki broj oboljelih od karcinoma ima problema s konzumiranjem hrane visoke kvalitete što će prije ili kasnije dovesti do gubitka težine. Gubitak težine može biti rezultat gubitka apetita koji se razvio kao posljedica nastanka karcinoma, nuspojava liječenja i/ili averzije prema hrani.

Gubitak na težini smatra se opasnim kada dođe do gubitka 5% od uobičajene tjelesne mase. Iako se ovo čini nevažnim gubitkom, znanstveno je dokazano da i mali gubitak tjelesne mase ima negativan utjecaj na liječenje.

 

Nutritivne potrebe osoba s karcinomom

Osnovni cilj nutritivne potpore tijekom liječenja karcinoma je ne izgubiti na težini. Optimalan unos bjelančevina i energije je neophodan za iscjeljenje post operativnih rana jer osigurava adekvatne količine energije i pomaže u borbi protiv upala.

 

Nutritivna terapija

Prehrambeni proizvodi koji se koriste u nutritivnoj terapiji namijenjeni su poboljšanju zdravstvenog statusa. Ovakvi proizvodi pomažu bolesnicima u pripremi za terapiju te olakšavaju im nuspojave terapije.

Posebna prehrana može doprinijeti upješnosti liječenja.

 
Tijekom dijagnosticiranja

  • Visok unos energije osigurava potrebne količine energije
  • Osigurava optimalnu prehranu u pripremi terapije

Tijekom terapije

  • Različiti okusi omogućavaju da svatko pronađe pripravak koji mu odgovara.
  • Nutritivni pripravci sprečavaju gubitak tjelesne mase.

Liječenje nakon tretmana

  • Dostupni su u velikom broju okusa tako da se bolesnik tijekom duge konzumacije ne zasiti pripravka.
  • Pripravci se mogu lako uklopiti u svakodnevne prehrambene navike i kombinirati s uobičajenom prehranom.